Kıbrıs Cumhuriyeti AB Dönem Başkanlığı’na hazırlanıyor

Kıbrıs’ın 2026’nın ilk yarısında üstleneceği Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanlığı döneminde ele alacağı konular arasında yeni Çok Yıllı Mali Çerçeve, yeni Ortak Tarım Politikası (CAP), sağlık, enerji, su kıtlığı ve çevre bulunuyor.

Avrupa Birliği’ne 2004 yılında katılan Kıbrıs, AB Konseyi dönüşümlü başkanlığını ikinci kez üstlenecek.

Kıbrıs Haber Ajansının güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre bir yol haritası uygulanacak ve Polonya-Danimarka-Kıbrıs üçlüsünün diğer üye devletlerle yakın iş birliği içinde olacak.

Gündemdeki diğer konular arasında rekabet gücü, AB güvenliği ve savunması, genişleme ve göç yer alıyor.

Üçlünün nihai programının Aralık 2024’te açıklanması beklenirken Kıbrıs Başkanlığı’nın altı aylık Programı hakkındaki istişare Ocak 2025’te başlayacak. Konsey gündeminin hazırlanmasına da 2025’te başlanması bekleniyor.

Söz konusu kaynaklar, Kıbrıs’ın Konsey Genel Sekreterliğine ortak konularda bir dizi sorun ve öneri götürdüğünü, bu konuların hem siyasi hem de teknik düzeyde müzakere konusu olduğunu belirtiyorlar.

Kıbrıs, güney komşu ülkeler ve Körfez ülkeleriyle ilişkiler, sağlık, istihdam, yenilik ve araştırma konuları gibi konuları gündeme getirdi.

Kıbrıs’ın programının önceliklerinin daha geniş AB programı ve mevcut sosyal, ekonomik ve diğer koşullarla tutarlı olması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Bu dönemde Kıbrıs AB Başkanlığının, Lefkoşa’nın tekdüze bir yaklaşıma sahip olmadığını kanıtlama fırsatı olduğunu, aynı zamanda Kıbrıs sorununu bir Avrupa sorunu olarak vurgulama şansı olduğu da vurgulanıyor

Kıbrıs’ın AB’nin son bölünmüş üye devleti olduğu gerçeğinin çeşitli yetkililerin ziyaretleri sırasında vurgulanacağı ifade ediliyor.

Çeşitli etkinlikler ve Konsey toplantıları, yenilenmekte olan Filoxenia Konferans Merkezinde gerçekleştirilecek. Basın Merkezi, eski Yüksek Otel Enstitüsünün bulunduğu yerde olacak.

Kıbrıs AB Başkanlığı, 15’ten fazla gayriresmî Bakanlar Konseyi ve 200’den fazla toplantı, oturum ve etkinliğe ev sahipliği yapacak. Tahminlere göre bu dönemde toplam 20.000 kişinin Kıbrıs’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Öte yandan bazı Kıbrıslı Türklerin Dışişleri Bakanlığı’nın Brüksel kadroları için duyurduğu boş kadrolara başvuruda bulunduğunu söyledi. Ayrıca hava bağlantısı konusunun Ulaştırma Bakanlığı ile görüşüldüğü kaydedildi.

AB Konseyi Kıbrıs Başkanlığı Sekreterliği de Dışişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklar ve bakanlık yardımcılarıyla sürekli iş birliği ve koordinasyon içinde olacak.

Çeşitli kadroların doldurulmasına başlandı. Hem kamu hem de özel sektörde bu konuda bir seferberlik olduğu görülüyor. (KHA)

About the author