İnşaat maliyetini %63 Kıbrıs, %37 Yunanistan karşılayacak

Kıbrıs Haber Ajansı tarafından edinilen bilgiye göre, Kıbrıs ve Yunanistan, Kıbrıs-Girit elektrik ara bağlantısının jeopolitik riskler nedeniyle tamamlanamaması durumunda, Kıbrıs ve Yunanistan’daki tüketicilerinin maliyeti yarı yarıya paylaşması konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşmaya göre, ara bağlantının işletme dönemindeki maliyeti de Kıbrıs ile Yunanistan için şimdiye kadar olduğu gibi %63-%37 yerine %50-%50 şeklinde paylaşılacak.

İnşaat dönemi boyunca, yani 1 Ocak 2025’ten 31 Aralık 2029’a kadar, inşaat maliyeti paylaşımı olduğu gibi kalacak, yani bu oran Kıbrıslı tüketiciler için %63 ve Yunan tüketiciler için %37 olacak. Bakanlar Kurulu salı günü aldığı kararla, 2029 yılına kadar Kıbrıslı tüketiciler tarafından karşılanması muhtemel olan bu maliyetin, yılda 25 milyon avro ve beş yılda 125 milyon avroluk katı bir tavanla hükûmet tarafından ödenmesine karar verdi.

Hükûmet kaynaklarına göre, Kıbrıslı tüketiciler tarafından ödenecek maliyetin 125 milyon avroyu aşması hâlinde ise, bu tutar aktifleştirilecek ve ancak kablo faaliyete geçtikten sonra elektrik faturalarından tahsil edilecek. (KHA)

About the author