Cumhurbaşkanı Hristodulidis BM Genel Kurulu’nda Erdoğan’a cevap verecek

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda bugün yapacağı konuşmada, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Genel Kurulu’ndaki konuşmasına yanıt vereceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı New York’ta düzenlenen, kendisinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in katıldığı ve bölgedeki gelişmelerle elektrik bağlantısının ele alındığı Kıbrıs, Yunanistan ve Fransa üçlü toplantısından sonra açıklamalarda bulundu.

Christodoulides, “Beklendiği gibi bölgedeki rahatsız edici gelişmeler New York’taki tüm tartışmalara hakim olan ana konu oldu ve bu bağlamda Fransa Cumhurbaşkanı ve Yunanistan Başbakanı ile ortak toplantımızda, Fransa’nın bölgedeki gelişmelere olan özel ilgisini göz önünde bulundurarak ciddi riskler taşıyan bu durumun nasıl ele alınabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, bu bağlamda Baf’ta yapılacak olan dokuz Akdeniz Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin (MED9) yaklaşan toplantısında bölgesel gelişmelerin ana konu olacağı konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Nikos Christodoulides, Ürdün Kralı’nın MED9 toplantısında bulunmasını memnuniyetle karşıladı ve Ürdün’ün bölgedeki istikrarın bir direği olarak oynadığı önemli rolü vurguladı.

Cumhurbaşkanı, üçlü toplantıda tartışılan bir diğer konunun da Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki elektrik bağlantısı olduğunu, bu stratejik açıdan önemli projenin uygulanmasına katılma konusunda Fransızların güçlü ilgisinin dikkate alındığını kaydetti.

Christodoulides Çarşamba günü BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, özellikle bölgedeki gelişmelere, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin oynadığı rolden, BM Genel Sekreteri ve birçok yabancı lider tarafından tanınan bu rolden söz edeceğini; Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasına, yanıt vermeyi planladığını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türk işgali altındaki Kuzey Kıbrıs’taki yasadışı rejimin tanınması çağrısını yinelemişti.

Programa göre Cumhurbaşkanı Christodoulies New York saatiyle 11:00’de BM Genel Kurulu Genel Kurulu’na hitap edecek ve ardından Güvenlik Konseyi’nde barışın teşviki ve BM Şartı’na saygı hakkında konuşacak. Cumhurbaşkanı’nın ayrıca Helen Amerikan Konseyi liderliğinden bir heyetle bir öğle yemeğine katılması ve Irak Başbakanı Muhammed Şii El-Sudani ile bir görüşme yapması, Cumhurbaşkanı ve eşinin ABD Başkanı ve eşinin vereceği resepsiyona katılmaları bekleniyor. (KHA)

About the author