Hristodulidis’in polisi Bağımsızlık Günü’nde ifade özgürlüğünü engelledi

Cumhuriyetçi – Kıbrıs Cumhuriyeti’nin “1 Ekim” bağımsızlık kutlamasına “Kıbrıs Cumhuriyeti tek çözümdür” pankartı ile katılan yurttaşların ifade özgürlüğü polis tarafından engellendi. Tören alanında protokolün karşısında pankart açılmasına müsaade edilmedi. Pankartı açması engellenen genç gazeteci Yorgos Tattis ve Kıbrıslılar Birliği Başkanı Oz Karahan gözaltına alındı ve kendilerine dava okundu.

KIBRIS CUMHURİYETİ TEK ÇÖZÜMDÜR

Kıbrıslı Türk, Rum, Ermeni, Latin ve Maronitlerin oluşturduğu “Kıbrıs’ın Özgürlüğü için Pan-Kıbrıslı Seferberliği” yurttaş inisiyatifi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 64’üncü yılında kutlamalara Türkçe-Yunanca-İngilizce olarak üç dilde “Kıbrıs Cumhuriyeti tek çözümdür” pankartı ile katıldı.

İfade özgürlüğü hakkını kullanmak için tören alanında protokolün karşısında yerini alan yurttaşların pankart açmasına dahi müsaade edilmedi.

Bütün etnik ve dinsel kökenlerden Kıbrıslıların oluşturduğu inisiyatifin pankartına polis zorla el koydu. Tanınmış genç gazeteci Yorgos Tattis ve Yeşiller Partisi’nden Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı olan Oz Karahan kelepçelenerek polis merkezine götürüldü.

YURTTAŞ İNİSİYATİFİ

“Kıbrıs’ın Özgürlüğü için Pan-Kıbrıslı Seferberliği” geçen sene 20 Temmuz’da yayınladığı bir deklarasyon ile kuruldu. Bu sene de işgalin 50’nci yılında 20 Temmuz günü kuzey-güney arasındaki bütün barikatlarda eylem yaptı. Tam bağımsız, çoğulcu, gerçekten demokratik, toprağı bütün üniter bir Kıbrıs Cumhuriyeti’ni savunan yurttaş inisiyatifi Kıbrıs sorununun temel insan hakları ve AB ilkeleri temelinde çözülmesini savunuyor.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ NE ZAMANDAN BERİ SUÇ OLDU?

Tutuklanan yurttaşların avukatlığını tanınmış siyasi dava avukatlarından Efstathios Efstathiou üstlendi. Efstathiou aracılığıyla açıklama yapan Tattis ve Karahan şu görüşleri dile getirdiler:

-“İfade özgürlüğü ne zamandan beri suç oldu? Ne yazık ki Kıbrıs, ifade özgürlüğünün sürekli saldırı altında olduğu devletler grubuna katılıyor. Anayasal olarak korunan ifade özgürlüğünü savunmaya çalışırken saldırıya uğradık ve polis şiddetine maruz kaldık. Kıbrıs’ın bağımsızlık gününde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne içeriden, yani yürütme erkinin organlarından meydan okunması utanç vericidir.”

KIBRIS YEŞİLLER PARTİSİ

Tutuklanan yurttaşlarla dayanışmak için Parti Başkanı Yorgos Perdikis ve Yardımcıları polis merkezine gittiler. Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in atadığı Yeni Polis Şefi’ni hedef alan Yeşiller şu açıklamayı yaptı:


Yeni Polis Şefi için kötü başlangıç: Kıbrıs Cumhuriyeti’ne destek gösterisi yapan siyasi figürlerin tutuklanması

Polis bu sabah siyasi faaliyetleriyle tanınan iki kişiyi – Yorgos Tattis ve Oz Karahan – tören sırasında “Kıbrıs Cumhuriyeti tek çözümdür” sloganlı pankartlar açmaya çalıştıkları için tutukladı.

Hristodulidis’in polisi bu iki kişiyi tutuklamakla kalmadı, elleri kelepçeli olarak Lefkoşa Kriminal Soruşturma Departmanı’na götürdü ve burada adi suçlular gibi sorguladılar. Polis, bu iki kişiyi akla hayale gelmeyecek iddialarla suçladı. Görünüşe göre bu, Başsavcının kovuşturmanın durdurulması emri vermesinin beklendiği davalardan biri değil.

Yeni polis şefinin davayı ele alış şekli, görev süresi için kötü bir işaret. Belli ki “uygunsuz” olana sıfır tolerans dönemine girmiş bulunuyoruz.

SOSYALİST PARTİ EDEK

EDEK-Sosyalist Parti ise geçit töreni sırasında iki kişinin tutuklanması olayına ilişkin açıklama istedi.

EDEK, geçit töreni sırasında “Kıbrıs Cumhuriyeti tek çözümdür” yazılı bir pankart sergilemek istedikleri için biri Kıbrıslı Rum diğeri Kıbrıslı Türk iki kişinin tutuklanmasıyla ilgili olarak polisten açıklama istedi.

“Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarının çoğunluğunun pankarttaki sloganla aynı fikirde olmasının yanı sıra, tutuklanan iki kişi kamuoyu tarafından tanınan kişilerdir ve açıkça ne haydut ne de provokatördürler” diyen EDEK Sosyalist Parti Basın Bürosu, “Eğer olay sırasında tartışmalar yaşanmışsa, daha iyi bir muamele yapılabilirdi ve Polis de gerektiği yerde sertliğini azaltabilirdi” ifadesini kullandı.

About the author