Toprak hırsızlığı davaları: Kıbrıslı Rumların mülklerinin gaspıyla ilgili davalar devam ediyor

Ayios Amvrosios’ta (Esentepe) 1974’te silah zoruyla gasp edilmiş arazilerin üzerine yapılan inşaatların satışına aracılık eden Alman emlakçı 3 Ekim Perşembe günü yeniden mahkemeye çıkarıldı.

Kayim Development Group tarafından inşa edilen Olive Tree projesinde sattığı 5 adet konuttan dolayı 7 yıla kadar hapislikle yargılanan VEPA emlak şirketi patronu Ewa Künzel’in davası 8 Ekim’e ertelendi. Tutuklu yargılamaya devam edilecek.


8 Ekim Salı günü saat 10.00’da Ağır Ceza’da 46 yaşındaki Alman kadının sanık olarak yargılandığı işgal altındaki topraklarda Kıbrıslı Rumların arazisinin gaspı davası, mahkemenin Alman kadının avukatı tarafından gündeme getirilen önyargı ve adil yargılama konusundaki kararını açıklamasıyla devam edecek.

Alman emlakçının avukatı Sotiris Argyrou, 50 yıldır soruna çözüm bulma konusunda “siyasi liderliğin yetersizliği” nedeniyle bu davayla birlikte yükün mahkemelerin omuzlarına yüklendiğini söyledi. Sanığın gasp edilmiş mal satarken suç işlediğini bilmediğini belirtti. İşgal altındaki topraklardan, örneğin “tapu dairesi”nden savunma tanık getirip getiremeyeceğini ve Mahkemenin tanımadığı bir “devlet”in belgelerini kabul edip etmeyeceğini sorguladı.

Avukat Demopoulos, Xenidis-Arestis ve Loizidou davaları gibi AİHM kararlarına atıfta bulunarak, orada konunun açıkça siyasi olduğunun belirtildiğini söyledi.

Argyrou, adil yargılamanın önemi ve Mahkeme’nin tarafsızlığı konusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın 30. maddesi ile bu maddelere ilişkin yargı kararlarına atıfta bulundu.

Taraflar arasında, savunmanın itirazlarının duruşma başlamadan önce bu aşamada yapılmasının uygun olup olmadığı konusunda da anlaşmazlık yaşandı. Mahkeme Başkanı Nicolas Georgiades, Savcılık tarafından Mahkeme huzurunda sanık aleyhinde iddialar bulunduğunu ve Mahkeme’nin henüz davayla ilgili herhangi bir delil veya tanıklık görmediğini belirtmiştir.

Mahkeme Başkanı ayrıca Kıbrıs mahkemelerinin 1974’le ilgili başka davalar da gördüğünü belirtti.

İddia Makamı adına Chrystia Kythreotou, Savunmanın adil yargılama ve Mahkemenin tarafsızlığı için duruşma öncesi itirazda bulunma talebini temelsiz ve kabul edilemez olarak nitelendirdi ve Mahkemenin görevinin Ceza Kanunu’na dayalı suçlamaları incelemek olduğunu söyledi. Talebin reddedilmesini istedi. Ayrıca savunmanın adil yargılama yapılmadığı ve mahkemenin taraflı davrandığı iddialarını kanıtlaması gerektiğini ve duyduklarının savunmanın “muğlak ifadeleri” olduğunu söyledi.


Mahkeme Başkanı, tutanakları ve duruşmalarda bahsi geçen dava ve karar yığınını dikkatle incelemek için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi ve kararlarını açıklamak için 8 Ekim tarihini belirledi. O tarihe kadar tutuklu sanık gözaltında tutulmaya devam edecek.

Duruşmayı Kıbrıs’taki Alman diplomatik misyonunun üyeleri de izledi. (KHA)



About the author