Kombos: Kıbrıs’ın İnsan Hakları Konseyi’ne seçilmesi fırsat olacak

Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Kıbrıs’ın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne seçilmesi durumunda, ülkenin BM sisteminin en önemli organlarından birinde yer alarak uluslararası alanda diplomatik ayak izini güçlendirmesi için bir fırsat olacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığının basın açıklamasına göre, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 2025-27 dönemi için BM İnsan Hakları Konseyi’ne adaylığının tanıtımı çabalarının bir parçası olarak pazar günü New York’a giden Kombos, BM üye devletlerinin yeni üyeleri gizli oyla seçeceği, 9 Ekim Çarşamba günü BM merkezinde gerçekleşecek özel seçim sürecinde hazır bulunacak.

Konstantinos Kombos Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 2025-27 dönemi için İnsan Hakları Konseyi’ne ilk kez seçim için yarıştığını belirtti.

“Bu, Kıbrıs’ın BM sisteminin en önemli organlarından birine katılarak uluslararası alanda diplomatik ayak izini güçlendirmesi için bir fırsattır” şeklinde konuşan Dışişleri Bakanı, Kıbrıs’ın adaylığına destek almak için yapılan eylemlerin son zamanlarda yoğunlaştığını kaydetti.

Birkaç gün önce New York’taki 79’uncu BM Genel Kurulu’nun Yüksek Düzeyli Haftası sırasında dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmelerde gündeme getirilen konulardan biri olduğunu ifade eden Kombos, tüm BM üyesi devletler tarafından periyodik olarak ve üç yıllık bir süre için seçilen 47 BM üye devletinden oluşan İnsan Hakları Konseyi’nde uluslararası insan hakları ihlalleri de dâhil olmak üzere insan haklarıyla ilgili güncel zorlukların tartışıldığını anlattı.

Kombos, Kıbrıs’ın Konseye seçilmesi durumunda Konseyi ve aynı zamanda uluslararası toplumu ilgilendiren çok sayıda konuda tartışmalara ve karar alma süreçlerine aktif olarak katılma fırsatına sahip olacağını” bildirdi.

Çocuk hakları, cinsiyet eşitliği ve kadın hakları, savunmasız grupların hakları, kültürel mirasın korunması vb. gibi insan haklarının korunması ve güçlendirilmesi bağlamında kendi önemlerine sahip olduğunu düşündüğü konuları vurgulama fırsatına da sahip olacaklarını anlatan Dışişleri Bakanı, New York’ta bulunduğu süre içerisinde BM’nin bu kadar önemli bir organına ilk kez seçilmeyi talep eden Kıbrıs’ın adaylığını sunmak ve tanıtmak için yoğun  temaslar yapacak. (KHA)

About the author