Türk istilasının ilk kurbanlarının bulunması için Karava’da kazılar başladı

Kıbrıs’ın işgal altındaki Girne ilçesinde bulunan Karava ‘Pente Mili’ bölgesinde, Türk işgalinin ilk kurbanları olan yaklaşık 40-70 kişinin kalıntılarının bulunması için kazılara başlandı. 

Temsilciler Meclisi Göçmenler Komitesi salı günü yaptığı açıklamada, kimyasal maddeler püskürtülmesi sonucu kimliği belirlenemeyen kalıntılar konusunda da gelişmeler beklendiğini duyurdu.

Göçmen, Mahsur, Kayıp, Olumsuz Etkilenen Kişiler Meclis Komitesine, Kıbrıs’taki kayıp kişiler konusundaki gelişmeler hakkında kapsamlı bilgilendirme yapıldı.

Toplantıda konuşan Kayıp ve Mahsur Kişiler İnsani İşler Başkanı Anna Aristoteles, milletvekillerine kayıp kişilerin vakalarının %49’undan fazlasının bugüne kadar hâlâ beklemede olduğunu, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in tek amacının, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kayıp Kişiler Komitesi’ne katkısını artırmak, daha fazla ekip ve kazı ekibi kurmak ve Komitenin operasyonel kapasitesini artırmak olduğunu söyledi.

Kaybolan kadın ve çocuklar gibi konunun görünmeyen yönlerine de dikkat çekildiğini belirten Aristoteles, 1619 kayıp kişiden 118’inin kadın olduğunu, bunlardan 26’sının tespit edildiğini bildirdi.

Kayıp kişiler listesinde 36 çocuğun yer aldığını, bunlardan 20’nin tespit edildiğini, en küçüğünün altı aylık, en büyüğünün 18 yaşında olduğunu anlatan Anna Aristoteles, yakın zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin programı aracılığıyla yedi kayıp kişi olayının tespit edildiğini, yedi kişinin daha tespit edilmesinin beklendiğini ve Yunanistan’daki ailelerinin bilgilendirildiğini belirtti.

Kayıp Kişiler Komitesi Antropoloji Laboratuvarı’nda korunan dokuz Yunan kahramanın kalıntıları geri gönderilmiş, Yunanistan’dan altı kişi daha Lefkoşa’daki Makedonitissa Askeri Mozolesine gömülmüştü.

Aristoteles, yıllar önce kimyasal püskürtülmüş kalıntılarla ilgili gelişmeler olduğunu da belirtti; yurt dışında başarısız kimliklendirme girişimlerinin ardından Kıbrıs Nöroloji ve Genetik Enstitüsü ile iş birliği içinde büyük bir paralel dizileme test makinesi satın alındığını ve kimyasal olarak emdirilmiş kalıntıların incelenmesi sürecinin başladığını açıkladı; “Sonuç alacağımız konusunda iyimseriz” dedi.

Bilgi toplamanın devam ettiğini de açıklayan Aristoteles, halka kayıp kişilerle ilgili bilgi verme çağrısını yineledi.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Anna Aristoteles, geçen yıl Kayıp Kişiler Komitesi programı aracılığıyla 18 kayıp kişinin kalıntılarının ve işgal sırasında ölen üç kişinin kalıntılarının bulunduğunu veya teşhis edildiğini, Kıbrıs Cumhuriyeti programı aracılığıyla ise 14 kimlik tespitinin yapıldığını söyledi.

Kayıp Kişiler Komitesi temsilcileri Maria Achilleos ve Andreas Christou da milletvekillerine, Komitenin şu anda özgür bölgedeki Yeri’de ve işgal altındaki bölgelerde bulunan Karava (Pente Mili), Templos, Agia, Marathovounos ve Galatia’da kazılar yürütüldüğü bilgisini verdiler.

Askeri alanlardaki kazılarla ilgili olarak da Kayıp Kişileri Komitesi temsilcileri, işgal ordusunun askeri alanlardaki kazılar için yılda toplam 10 izin verdiğini ancak bunların özellikle kazının olası genişlemesiyle ilgili olarak birçok kısıtlamayla birlikte geldiğini, ayrıca kazı alanını sınırlamak için askeri alanı önceden ziyaret etme olanağı olmadığını belirttiler.

Komitenin verdiği bilgilere göre, Pente Mili’deki bölgenin askeri alan olması nedeniyle kazı, izni alınan üç alandan birinde başladı.

Komite temsilcileri ayrıca milletvekillerine kayıp kişilerin gömüldüğüne inanılan ve şu anda çöplük olan Dikomo’dan başka bir alan hakkında da bilgi verdi.

Uzmanlar tarafından iki yüzey araştırma yapıldığı, şu anda 1974’deki sokak seviyesinde kazıya başlamak üzere fazla malzemenin kaldırılması için Kıbrıs Türk makamlarından izin beklendiği belirtildi. (KHA)

About the author