Kıbrıslı milletvekili: AKPA’nın tutumu savaş suçlarını teşvik ediyor

Kıbrıslı Milletvekili George Loukaides, İsrail’in Hamas’ı tamamen dağıtmayı başarmaması durumunda, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi’nin (AKPA) Gazze’de ateşkes olmaması yönündeki tutumunun, savaş suçlarının devamını teşvik etmekle eşdeğer olduğunu söyledi.

Temsilciler Meclisinden yayımlanan basın açıklamasına göre, AKPA’da Kıbrıs heyetinin üyesi Loukaides, pazartesi günü Paris’te düzenlenen Meclis Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesinin toplantısına katıldı. Toplantıda bir rapor hazırlanması amacıyla Orta Doğu’daki durum ele alındı.

Loukaides toplantıda yaptığı konuşmada, AKPA Genel Kurulu’nun, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısını, sivillerin öldürülmesini ve rehinelerin kaçırılmasını raporunun ilk anından itibaren kınadığını, iyi de yaptığını belirtti.

George Loukaides basın açıklamasında, ancak insan haklarının korunmasına odaklanan bir örgüt olan AKPA’nın, İsrail ordusunun Gazze ve Batı Şeria’da işlediği savaş suçlarıyla, Gazze’de yaklaşık bir yıldır devam eden soykırımla ilgili tek yazılı metinle kınamadığını, bunun yerine 2524 (2024) sayılı Kararda, İsrail’in Hamas’ı tamamen dağıtmayı başaramazsa ateşkes yapılmaması çağrısında bulunan ilgili bir hükmü benimsediğine dikkat çekti.

Loukaides, AKPA’nın bu görüşünün, “savaş suçlarının devam etmesini, Uluslararası ve İnsani Hukuku ihlal etmeyi ve İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen Filistinlilere yönelik soykırımı teşvik etmek anlamına geldiğini” kaydetti.

Milletvekili Loukaides, Orta Doğu’daki durumla ilgili yeni raporun “gecikmeli de olsa” AKPA’nın ilkeleri ve değerleriyle uyumlu olması ve İsrail hükûmetini Gazze ve Batı Şeria’da işlediği suçlardan dolayı açıkça kınaması, derhâl ateşkes ve tüm bölgedeki operasyonların derhâl azaltılması, rehinelerin iadesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulunması gerektiğini söyledi. (KHA)

About the author