Hükümet Sözcüsü: Kıbrıs’tan Avrupa’ya elektrik bağlantısı ülkemizin yararınadır

Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Ulusal Konsey toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Büyük Deniz Ara Bağlantısı (Great Sea Interconnector, GSI) projesi için sınırlandırıcı zaman çizelgelerinin bulunmadığı gibi sınırsız zamanın da söz konusu olmadığını belirtti.

Letymbiotis, proje hakkında ilerleme kaydedildiğini ve kendi taraflarının her türlü belirsizliği netleştirmek istediğini söyledi. Ayrıca, önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanının Atina’da Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile bir araya geleceğini hatırlattı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) projeye ilgi duyup duymadığı sorusuna yanıt olarak, geçen aralık ayında Kıbrıs Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı, Abu Dabi Ulusal Enerji Şirketi ve Yunanistan Elektrik İletim Sistemi Operatörü (ADMIE) arasında bir Mutabakat Zaptı imzalandığını ve düzenli olarak toplanan bir çalışma grubunun oluşturulduğunu hatırlatarak “Bu, Cumhurbaşkanı’nın BAE Başkanı ile görüştüğü konulardan biriydi ve şu anda yoğun bir şekilde Yunan tarafıyla görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarına atıfta bulunan Sözcü, bu görüşmeler sonucunda ilerleme kaydedildiğini ve geçen salı günü Kıbrıs’ta tüm tarafların katılımıyla gerçekleşen toplantının, tüm meselelerin ve taleplerin ortak bir anlayışla ele alınabilmesi için faydalı ve yapıcı olduğunu ekledi.

“Ayrıca, önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı, Atina’ya giderek Yunan Başbakanı ile bir araya gelecek ve elbette ana konulardan biri elektrik bağlantısı meselesi olacak” diye belirtti.

Konunun anlaşmaya yakın olup olmadığı sorusuna, “İlerleme kaydedildi” yanıtını veren Sözcü, görüşmelerin devam ettiğini ve stratejik öneme ve büyük çaplı bir projeye sahip olunduğunu, bu nedenle her noktada gerekli özenin, netliğin ve açıklığın sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayarak “Böylece, projenin sorunsuz bir şekilde ilerleyebileceğinden ve esas olarak Kıbrıslı tüketicinin yararına olacağından emin olabiliriz” dedi.

Bir soruya yanıt olarak, “Görüşülen konularda mümkün olan en kısa sürede bir sonuca varmayı hedefliyoruz, çünkü bu, projenin devamı ve daha fazla ilerlemesi açısından olumlu etkiye sahip olacak” dedi. “Tüm taraflarca kabul edilen, bu noktaların netleştirilmesine olan bağlılığımızın sürece faydalı olduğudur,” diye ekleyen Sözcü, konuyu ele alma konusundaki sorumluluklarının bir sonucu olarak, ülke olarak bu tür ve büyüklükteki projelerdeki deneyimlerinin her ayrıntıyı dikkatlice incelememiz gerektiğini gösterdiğini kaydederek “Hiçbir belirsizlik, yapıcı veya değil, söz konusu olmamalı. Bu hem projenin hem de ülkemizin yararına” dedi. (KHA)

About the author