Limasol Limanında yeşil elektrik enerji dönemi

13 Ağustos’ta Limasol Limanı’nda Althaia isimli yüzer bir ünite, gemilere yeşil elektrik enerjisi sağlamak amacıyla suya indirildi. Bu ünite, sıkıştırılmış biyometan kullanarak, demirlemiş gemilere elektrik enerjisi sağlayacak. Bu gelişme, Kıbrıs Denizcilik ve Deniz Enstitüsü (CMMI) tarafından yapılan bir açıklamada belirtildi.

İlgili açıklamada, “BioCNG-to-CI projesi kapsamında, InoMob isimli girişimci firma koordinatör olarak, Kıbrıs Denizcilik ve Deniz Enstitüsü, Petronav Shipmanagement Denizcilik Şirketi ve Armenis Biogas Plant biyogaz tesisi, limanda veya demirleme alanında gemilere yeşil enerji ile elektrik sağlamak için entegre bir çözüm geliştirmek amacıyla iş birliği yapmaktadır” denildi.

Projenin amacı, limanda veya demirleme alanında bulunan gemilere yeşil elektrik enerjisi sağlamaktır. Proje tamamlandığında, biyometan ile beslenen bir yüzer elektrik üretim ünitesi geliştirilecek ve bu sayede denizciliğin karbon bağımlılığının azaltılmasına ve döngüsel ekonominin teşvik edilmesine katkıda bulunulacaktır.

Açıklamada ayrıca, “20 Haziran’da Limasol Limanı’ndaki Petronav Shipmanagement tesislerinde bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda ortaklar, projenin ilerleyişi ve gelecekteki adımlar hakkında bilgi alışverişinde bulundu” ifadelerine yer verildi.

Projenin ilerleyişindeki önemli aşamalar arasında, Kıbrıs Denizcilik ve Deniz Enstitüsü tarafından geliştirilen ve biyometan elektrik jeneratörü üzerinde test edilen IoT platformu ve öngörücü bakım algoritmasının işletilmesi bulunmaktadır.

Althaia yüzer ünitesinin başarılı bir şekilde 13 Ağustos’ta Limasol Limanı’nda suya indirildiği ve demirlemiş gemilere yeşil elektrik enerjisi sağlayacak şekilde çalışacağı belirtildi.

Projenin bir sonraki adımları arasında, yüzer ünite üzerinde biyometan jeneratörünün kurulumu, titreşim ve salınım analizlerinin yapılması ve IoT sisteminin kullanılarak jeneratörün performansının kontrol edilmesi yer alıyor. Ayrıca, M/T Alexandria veya M/T Astraia isimli gemilerin, sistemin gösterimi için enerji ile beslenmesi planlanıyor (bu gemiler, Petronav Shipmanagement tarafından yönetilmektedir).

Son olarak, araştırma sonuçlarının yanı sıra diğer ilgili finansman projeleri (ZEST, Green Marine, BlueBARGE) ile iş birliklerinin sunulacağı seminerler düzenleneceği kaydedildi.

Projenin resmî olarak 1 Ocak 2023’te, Kıbrıs Araştırma ve İnovasyon Vakfı (İdEK) tarafından finanse edilen “CODEVELOP-GT” programı kapsamında başladığı belirtildi. (KHA)

About the author