St Ambrose’de Rum malı gasp eden Alman emlakçı Ağır Ceza’da: İlk iddianame 7 yıla kadar hapislik

Fanis Makrides – Almanya’dan gelen 49 yaşındaki bir kadının Girne Ayios Amvrosios’taki (Esentepe) arazi gaspı davasında yargılanması tahmin edilebilir olmaktan çok uzaktır.

Bu durum, sanığın bugün Yargıtay huzuruna ilk kez çıkmasından da anlaşılmaktadır. Avukatı Sotiris Argyrou, yargılamanın ertelenmesini talep ederek, üç üyeli mahkeme heyetine duruşma öncesi itirazda bulunacağını bildirdi.

Mahkeme Başkanı Nicolas Georgiades’ten nedenlerini açıklaması istendiğinde, itirazın “adil yargılama” konularıyla ilgili olacağını söyledi. Daha sonra, “sanığın savunmasıyla ilgili olabilecek – resen – konular da var” dedi ve ayrıca “mahkeme önyargısı” konuları olarak da algılanabileceğini söyledi (Bölge Mahkemesini kastediyordu).

Mahkeme başkanı, savunma avukatından içtihat hukukunu incelemesini ve adil yargılanma ve taraflılık konularının yargılamanın başında gündeme getirilip getirilemeyeceğini tespit etmesini istedi.

“Gündeme getirmek isteyebileceğiniz konular, arka planında gerçeklerin olması gereken konular olabilir. O zaman içtihat hukuku ile bağlantı kurun” dedi.

Kesin olan tek şey, itirazın tam içeriğinin 2 Ekim’de yapılacak bir sonraki duruşmada belli olacağıdır. Sotiris Argyrou, savcılığın iddianameyi farklılaştırmasını ve aynı zamanda kendisine daha dün teslim edilen ve incelemesi gereken büyük bir ifade ve kanıt dosyasını gerekçe göstererek erteleme talebinde bulundu. Duruşmanın bir hafta ertelenmesini talep etti.

Bu talep Mahkeme tarafından kabul edildi, ancak program nedeniyle bir sonraki duruşma önümüzdeki ayın başına ertelendi. O zamana kadar sanık gözaltında tutulmaya devam edecektir. Ancak Bay Argyrou müvekkilinin suçlamaları kabul etmeyeceğini açıkça ifade etti.

Savcılık makamının temsilcisi Chrystia Kythrayotou, sevk prosedüründe tebliğ edilen iddianame ile ilgili değişikliklere değinerek, bunların esas suçları etkilemediğini vurguladı.

Davaya konu olan bir parsel araziyle ilgili bir örnek vererek, ortak sahiplerin tek bir kategoride birleştirildiğini söyledi. Buna ek olarak 2-3 kategori daha eklendi.

Karıştırılanlardan, sanığın karşı karşıya kaldığı komplo suçlamasının kaldırıldığı anlaşılmaktadır.

Polisin topladığı ifadelere göre Alman kadının, Kıbrıslı Türk işadamı Ali Kayim’in şirketi tarafından Agios Amvrosio’da inşa edilen “Olive Tree” bina kompleksindeki beş birimin satışından elde edilen 169.150 Avro’dan yararlandığı belirtilmelidir.

Soruşturma çalışmasına göre 49 yaşındaki kadın bu beş birimi eşit sayıda Alman vatandaşına sattı. Daha önceki mahkeme duruşmalarında da sunulduğu üzere, polisin soruşturma çalışmalarına uygun olarak, Kriminal Soruşturma Departmanı (CID) Merkezi müfettişleri mülkün satıldığı beş Alman vatandaşını da tespit etmiştir.

Alman emlakçının kendisi de bu meblağın kendisine ödendiğini kabul etmiştir, ancak bu meblağ konut ünitelerinin satışından değil Olive Tree projesi için yaptığı reklam tanıtımından gelmektedir.

49 yaşındaki kadın hakkındaki ilk iddianame 56 suçlama içeriyordu ve mahkumiyet için azami ceza 7 yıl hapis cezasıydı. 56 suçtan 22’si, yasadışı gelişimin gerçekleştiği arazinin sahibi olan ve söz konusu davadan doğrudan etkilenen eşit sayıda Kıbrıs Rum kökenli kişiyle ilgilidir.

(17 Eylül 2024 tarihinde Fileleftheros gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author