Kıbrıslıların egemenlik hakkı

Brüksel’in ve Birleşmiş Milletler’in baskısına boyun eğen Hristodulidis hükümeti yasadışı nüfus akınlarına karşı çektikleri dikenli telleri kaldırma kararı aldı. Çiti kaldırıp, devriyeleri ve kamera gözetimini artırıyorlar…

DİSİ Başkanı Annita Dimitriu 10 Temmuz 2024’te Hristodulidis’e yapılmasını istediği 4 maddeyi bir mektupla iletti. Taleplerden bir tanesi Brüksel ve BM’yi memnun etmek için dikenli tellerin kaldırılmasıydı.

BM ve Brüksel’in baskısıyla dikenli tellerin kaldırılması parçalanmış egemenlik manzarasıdır…

***

Kıbrıs’ın işgal bölgesi ile özgür bölgesi arasındaki yasadışı nüfus akınını dikenli tel ile durduramazsınız.

Türkiye’nin Kıbrıs’ı işgalinden kaynaklı insan ticaretini bir tel parçası önleyemez.

Kıbrıs Cumhuriyeti liderliği bir halt etti dikenli tel çekerek. Ancak “dikenli tel”e verilen tepkiler yabancıların Kıbrıs’a bakışına ayna oldu…

Brüksel ve BM dedi ki:

-Kıbrıslıların kendi egemenliği yoktur, karar alıp kendi topraklarına tel bile çekemezler!

1958’de olduğu gibi İngiliz çekebilir dikenli teli…

Kıbrıs 20 senedir AB üyesidir. Brüksel Kıbrıs’ta 50 senedir devam eden Türk işgaline Yeşil Hat’ta çekilen dikenli tellere verdiği tepkiyi vermedi…

Kıbrıs 64 senedir BM üyesidir. Kıbrıs’ın topraklarının %37’si işgal altındadır. İşgalcinin çektiği tellere dokunmadı Birleşmiş Milletler 50 senedir!

Ağustos 2023’te “tampon bölgeye yol yapacağım” diyerek dozerle girdi Türk işgal güçleri… BM Barış Gücü askerlerine de bir güzel dayak attılar! Buldozerin önüne BM araçlarını katıp sürüklediler…

Türkiye’nin BM’ye karşı gerçekleştirdiği saldırıyı Antonio Guterres Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çektiği dikenli teller kadar mesele etmedi!

Daha eskiye gidelim:

-Ağustos 1996’de BM kontrolündeki tampon bölgede Türk işgal güçleri Barış Gücü askerlerinin gözü önünde Isaak ve Solomou’yu öldürdüler…

“Dikenli tel” kadar mesele olmadı Isaak ve Solomou!

2020 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti Yeşil Hat’ta dikenli tel çekti, Türk işgali altındaki bölgeden yasadışı gelen nüfusa karşı. 4 senedir hem Brüksel hem de BM Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dayak atar bir dikenli tel için…

Kıbrıs Cumhuriyeti neden çekti bu teli?

Kıbrıs’ın kuzeyi Türkiye’nin işgali altında olduğu için limanlardan ve kıyılardan girip çıkanı kontrol edemiyor. İşte bu yüzden “yasadışı limanlar” tabiri vardır.

Interpol tarafından aranan kaç kişi elini kolunu sallayarak Türkiye üzerinden “yasadışı limanlar”dan gelip senelerce Kıbrıs’ta yaşadı ve yaşar?

İşgal bölgesine üçüncü ülke vatandaşları “transit TC vizesi” ile gelir.

Geçen sene Haziran’da Interpol’ün aradığı Stanislav Mitrushi, 21 Aralık 2023’te IŞİD’çi Çeçen Şamil Kalaev ve son olarak eroin, kokain, metanfetamin kaçakçısı Şehriban Toptal yakalandı…

Interpol tarafından aranan kişiler askeri istihbarat “Sivil İşler”in güvenlik soruşturmasından geçip nasıl mülk ediniyor?

Şu anda tampon bölgede 70 kişi yaşıyor. Bazıları Afganistan’dan yola çıktı, Türkiye üzerinden Kıbrıs’ın kuzeyine gelip tampon bölgeye girdiler BM gözetiminde…

***

İşte, Kıbrıs Cumhuriyeti kendi toprağı işgal altında olduğu için, Kıbrıs’ın kuzeyinde limanları ve kıyıları Türkiye kontrol ettiği için 14 kilometre boyunca o ahmak telleri çekti…

Türkiye’nin Kıbrıs’ı işgalinden kaynaklı insan ticaretine karşı dikenli tel çözüm değildir!

Peki, Brüksel ve BM’nin isteği üzerine dikenli tellerin kaldırılması çözüm mü?

-Çözüm işgalin sona ermesi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğinin tesis edilmesidir!

Anastasidis hükümeti 2021’de Yeşil Hat’ta İHA ve termal kameralar içeren elektronik gözlem sistemi kurulması için İsrail ile anlaşma yapmıştı.

Dikenli tel mi istersiniz, elektronik gözlem sistemi mi? İşgal devam ettiği müddetçe önümüze konan seçenekeler bunlardır.

İşgal devam ettikçe Yeşil Hat üzerinden insan ticareti sürecek, bu koşullarda Kıbrıs’a ulaşan mülteciler insan haklarına erişemeyecektir.

***

Eski sömürge Kıbrıs kendi toprağına dikenli tel çektiği için Brüksel ve BM’den dayak yedi.

Sömürgeci İspanya, Fas sınırında Melilla ve Ceuta’ya devasa çit duvarları ördü, onlarca insanı öldürdü…

Brüksel ve BM’nin gözünde Kıbrıs’ın egemenlik hakkı ile İspanya’nın egemenlik hakkı arasındaki farktır bu!

(5 Ekim 2024 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author