Hristodulidis: Müzakerelerin yeniden başlaması noktasında değiliz

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, “geçmişte yapıldığı gibi gayriresmî görüşmelere üç garantör ülkenin katılımıyla genişletilmiş formatta devam edilecek” dedi ve  BM Genel Sekreteri (BM GS) Antonio Guterres’e üstlendiği “önemli inisiyatif” için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, 15 Ekim’de New York’ta BM GS Guterres ile Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar’ın katılımıyla düzenlenen gayriresmî  akşam yemeğinin ardından açıklamada bulunarak, akşam yemeği sırasında “açık bir tartışma yapıldı; bazı noktalarda yapıcı bir görüşme idi” dedi ve Ersin Tatar’dan “yeni bir şey duymadık” dedi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, akşam yemeğinde Ada’da yeni geçiş noktalarının açılması olasılığını görüşmek amacıyla Ersin Tatar ile Kıbrıs’ta bir görüşmenin yapılmasının kararlaştırıldığını da belirtti.

BM Genel Sekreteri tarafından bazı öneriler sunulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Christodoulides, “ancak (bu öneriler) Kıbrıs Türk Toplumu lideri tarafından kabul edilmedi” dedi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Ukrayna’da ve Orta Doğu’da yaşanan savaşlar döneminde gayriresmî akşam yemeğinin düzenlemesinden dolayı BM GS’nin üstlendiği “bu çok önemli inisiyatif” için teşekkürlerini ifade etti.  

“Yeni geçiş noktalarının açılması olasılığını görüşmek için Kıbrıs’ta sayın Tatar ile bir görüşme yapılmasına karar verdik. Çabalarımıza devam ediyoruz. Uzun zamandan beri Kıbrıs sorununda bir hareketlilik yaşanmadı.BM Genel Sekreteri’nin inisiyatifi için memnunum. Buradayız. Hedeflerimizi biliyoruz ve müzakerelerin yeniden başlaması yönünde olumlu gelişmeler olacağını umuyoruz” diyen Cumhurbaşkanı devamla “henüz bu noktada değiliz; bunu belirtmek istiyorum. Hem bu akşam hem de gelecekte yapılacak görüşmeler gayriresmî görüşmelerdir ve bunların müzakerelerinin yeniden başlamasına yol açacağını diliyorum” şeklinde konuştu.

Nikos Christodoulides, “genişletilmiş formatta bir görüşmenin” ne anlama geldiğiyle ilgili bir soruya Cumhurbaşkanı, “Eskiden yapıldığı gibi; gayriresmî ve üç garantör ülkenin katılımıyla görüşmeler olacak ve görüşmelerde müzakerelerin yeniden başlayabileceği perspektifleri araştırılacak” diye cevap verdi.

“Akşam görüşmesinde büyük önem taşıyan konulara atıfta bulundum” şeklinde konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Christodoulides, “tabii ki Kıbrıs Rum tarafı için tüm konular önemlidir” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının ısrar ettiği egemenlik konusu hakkında Cumhurbaşkanı Christodoulides, “konu ortadan kaldırılmadı” ve “esasa dair konularda ilerleme kaydedilmedi” dedi.

“Sayın Tatar’dan değişik bir şey duymadım” ifadesine yer veren Cumhurbaşkanı Christodoulides, “tabii ki, atıfta bulunduğu ve bilenen tüm konulara cevap verdim” dedi.

Nikos Christodoulides, devamla, BM Genel Sekreteri’nin bir değerlendirmede bulunduktan sonra gelecekte yapılacak gayriresmî görüşmelerinin yapılacağı tarihler hakkında her iki tarafı da bilgilendireceğini söyledi.

“BM Genel Sekreteri bir dizi önerilerde bulundu ancak Kıbrıs Türk Toplumu lideri tarafından kabul edilmedi. Fazla bilgi vermek istemiyorum; suçlamak ya da bu konular hakkında açık konuşmak için burada değilim. Gayriresmî çabanın devam edeceği gibi olumlu nokta üzerinde duralım” diyen Nikos Christodoulides, başlayan diyaloğun sonuç vermesini diledi.

Kıbrıs Rum tarafının akşam yemeği sırasında belli öneriler sunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs Türk tarafının bu konuda cevap vermediğini ve söz konusu önerilerin Kıbrıs’ta tartışılacağı yanıtı verdiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar ile ilgili olarak ise Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Bayan Holguín’in çabalarına devam etmesini arzu ettiğini ve bu bağlamda Ersin Tatar ile yapılacak gayriresmî görüşmelerde birinin öncü bir rol oynaması gerektiğini vurguladı. (KHA)

About the author